Τι είναι:
Αρτηριακή υπέρταση ορίζεται ως η αύξηση της αρτηριακής πίεσης πάνω από ένα ορισμένο επίπεδο. Η αρτηριακή πίεση μπορεί να μετρηθεί με ένα ειδικό όργανο το σφυγμομανόμετρο. Η φυσιολογική τιμή της αρτηριακής πίεσης είναι < 139/90 mmHg (χιλιοστά της στήλης υδραργύρου) , αν και η ιδανική θεωρείται η αρτηριακή πίεση όταν είναι κάτω από 120/80 mm Hg.
Είναι λανθασμένο να λέμε ότι ¨έχω πίεση¨, μιας και όλοι μας έχουμε πίεση, αυτήν που ασκεί το αίμα πάνω στα αγγεία μας. Ο σωστός όρος λοιπόν είναι αρτηριακή υπέρταση.
Για να γίνει διάγνωση αρτηριακής υπέρτασης απαιτούνται αρκετές μετρήσεις. Μιας και η αρτηριακή πίεση δεν είναι πάντα σταθερή ίσως είναι χρήσιμη η διενέργεια περιπατητικής 24-ωρης μέτρησης της αρτηριακής πίεσης (Holter Πίεσης).
Γιατί είναι σημαντικό να έχουμε ρυθμισμένη αρτηριακή πίεση:
Η αρτηριακή υπέρταση αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικά επεισόδια, περιφερική αρτηριοπάθεια, και νεφρική ανεπάρκεια. Είναι συχνή πάθηση από την οποία πάσχει περίπου το 20% του πληθυσμού στον δυτικό κόσμο. Έχει αποδειχθεί ότι η αύξηση της αρτηριακής πίεσης κατά 1 mm Hg σχετίζεται με αύξηση του κινδύνου θανάτου κατά 1 %.
Όταν η αρτηριακή πίεση είναι πολύ ψηλή, αργά η γρήγορα θα προκαλέσει επιπτώσεις σε πολλά όργανα:
- Καρδιά: Υπερτροφία, έμφραγμα μυοκαρδίου, αρρυθμίες
- Εγκέφαλος: Αρτηριοσκλήρυνση, αιμορραγία, εγκεφαλικά επεισόδια
- Νεφροί: Νεφρική ανεπάρκεια
- Οφθαλμοί: Αιμορραγίες, τύφλωση
- Αορτή και περιφερικές αρτηρίες: Ανευρύσματα, αρτηριοσκλήρυνση
Μπορώ να κάνω κάτι για να μειώσω την αρτηριακή πίεση χωρίς φάρμακα;
Με την απώλεια βάρους, την ελάττωση της πρόσληψης NaCl (αλατιού) ή με τον έλεγχο του άγχους μπορούμε να ρίξουμε την τιμή της αρτηριακής πίεσης. Αν η υπέρταση είναι ήπια, μπορούμε μόνο με τα παραπάνω να επαναφέρουμε την πίεσή μας σε φυσιολογικά επίπεδα, χωρίς να χρειάζονται φάρμακα. Ακόμα και κάτω από φαρμακευτική αγωγή είναι σημαντικό να ρυθμίζονται και τα παραπάνω.
Η διατήρηση ενός τρόπου υγιεινής ζωής, με συχνή άσκηση και μεσογειακή δίαιτα αναγνωρίζεται ως ο ακρογωνιαίος λίθος στην αντιμετώπιση της υπέρτασης.
Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, (1 ποτήρι κρασί για γυναίκες/ 2 για άνδρες), φαίνεται να έχει ευεργετικό ρόλο στην μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η αυξημένη κατανάλωση, όμως, αυξάνει δραματικά την πίεση.
Πώς μπορώ να μειώσω την πρόσληψη αλατιού;
Τα διατηρημένα/συντηρημένα τρόφιμα περιέχουν ψηλά ποσοστά αλατιού και αποτελούν την κύρια πηγή πρόσληψης αλατιού στην διατροφή μας. Αποφεύγοντας λοιπόν αυτές τις τροφές μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά την πρόσληψη αλατιού. Επίσης καλό θα ήταν να ελέγχουμε τις ετικέτες των τροφίμων σχετικά με την περιεκτικότητά τους σε αλάτι, και να αποφεύγουμε τροφές με ψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι (ψωμί, σάλτσες, αλλαντικά , κάποια τυριά). Τέλος να αποφεύγουμε την προσθήκη αλατιού στο φαγητό μας.
Χρειάζεται να πάω στον γιατρό;
Αν και ίσως καταφέρουμε να μειώσουμε την τιμή της αρτηριακής πίεσης χωρίς φάρμακα, θα πρέπει να επισκεφτούμε έναν καρδιολόγο. Εκτός από την ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να εκτιμηθούν οι τυχόν βλάβες στα διάφορα όργανα. Σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζεται η εκτίμηση για βλάβες σε άλλα όργανα από ιατρούς αναλόγων ειδικοτήτων.
Τι άλλο θα μπορούσα να κάνω:
Η αρτηριακή πίεση αποτελεί ένα από τους κύριους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπερχοληστεριναιμία (αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης) και η παχυσαρκία.
Επιβάλλεται να αντιμετωπίζονται ταυτόχρονα όλοι οι παραπάνω παράγοντες.