Ανατομία:

Η καρδία είναι ένα κοίλο όργανο με σχήμα ανεστραμμένης πυραμίδας. Βρίσκεται στο μεσοθωράκιο, με την ¨κορυφή της πυραμίδας” προς τα κάτω και αριστερά και την βάση προς τα πάνω.

Στην καρδία υπάρχουν 4 βαλβίδες, που ευθύνονται για την μονόδρομη μετακίνηση του αίματος. Αλλοιώσεις στις βαλβίδες προκαλούν τις καταστάσεις που είναι γνωστές σαν βαλβιδοπάθειες.

Αποτελείται από 4 κοιλότητες, τον αριστερό και δεξιό κόλπο, και την αριστερή και δεξιά κοιλία.

Λειτουργία:

Η καρδία λειτουργεί με ηλεκτρικά σήματα, τα οποία παράγονται από τον φυσικό βηματοδότη της καρδιάς, μια δομή που βρίσκεται στον δεξιό κόλπο που ονομάζεται φλεβόκομβος. Αυτός παράγει τα ηλεκτρικά σήματα που ρυθμίζουν την συστολή και διαστολή της καρδίας μας. Αυτά μεταδίδονται σε όλα τα σημεία της καρδίαςς μέσω του λεγόμενου ερεθισματαγωγού συστήματος της καρδίας. Αλλοιώσεις που εμποδίζουν, μεταβάλλουν ή δημιουργούν επιπρόσθετα ηλεκτρικά σήματα προκαλούν αρρυθμίες.

Μια τέλεια αντλία:

Η καρδία είναι υπεύθυνη για την παροχή αίματος σε όλα τα όργανα. Λειτουργεί σαν μια μηχανική αντλία που κτυπάει περίπου 70 φορές το λεπτό. Σε καταστάσεις άσκησης ή stress η καρδιακή συχνότητα μπορεί και να φτάσει τους 200 κτύπους το λεπτό. Διακινεί περίπου 6-7,5 τόνους αίματος την ημέρα!

Μια τέλεια αντλία

Παράγει δηλαδή τεράστιο έργο. Αυτό εξηγεί και γιατί η καρδία είναι απαιτητική σε παροχή οξυγόνου. Η αιμάτωση της καρδιάς γίνεται με τις στεφανιαίες αρτηρίες. Όταν η παροχή οξυγονομένου αίματος στην καρδία -λόγω π.χ. μιας σημαντικής στένωσης μια στεφανιαίας αρτηρίας (στεφανιαία νόσος) – μειωθεί δυσανάλογα με την ζήτηση (=ποσότητα που χρειάζεται την δεδομένη στιγμή), εμφανίζεται ένας θωρακικός πόνος, γνωστός και ως στηθάγχη.