Το Holter Πίεσης είναι η σε συχνά χρονικά διαστήματα μέτρηση αρτηριακής πίεσης σε περιπατητικό ασθενή (συνήθως για 24-48 ώρες).
Πως γίνεται η εξέταση;
Ο ασθενής προσέρχεται στο ιατρείο, όπου και του δανείζουμε μια μικρή σε μέγεθος συσκευή, η οποία είναι συνδεδεμένη με μια περιχειρίδα μέτρησης της αρτηριακής πίεσης. Η συσκευή μετρά και καταγράφει την αρτηριακή πίεση ανά τακτά χρονικά διαστήματα κατά την διάρκεια της μέρας και της νύχτας (ανάλογα με τις ρυθμίσεις, συνήθως κατά την διάρκεια της νύχτας σε πιο αραιά διαστήματα για άνεση του ασθενούς). Μετά την τοποθέτηση της συσκευής ο ασθενής φεύγει από το ιατρείο και μπορεί να συνεχίσει τις συνήθεις δραστηριότητές του.
Με το πέρας της εξέτασης ο ασθενής προσέρχεται ξανά στο ιατρείο και επιστρέφει την συσκευή για να γίνει η εκτίμηση των αποτελεσμάτων.
Υπάρχει περιορισμός στις συνήθεις δραστηριότητες που μπορώ να κάνω φορώντας την συσκευή;
Επειδή συνήθως οι συσκευές μέτρησης της αρτηριακής πίεσης δεν είναι αδιάβροχες, δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με το νερό. Οι υπόλοιπες συνήθεις δραστηριότητες συνήθως δεν επηρεάζουν την εξέταση. Σας συνιστούμε να συζητήσετε αυτό το θέμα με τον καρδιολόγο σας.
Γιατί γίνεται η εξέταση;
Η αρτηριακή πίεση δεν είναι σταθερή κατά την διάρκεια της μέρας. Αυξάνεται σε συνθήκες στρες / άσκησης και μειώνεται στον ύπνο.
Μια φυσιολογική τιμή της αρτηριακής πίεσης σε μια μέτρηση δεν αποκλείει την παρουσία αρτηριακής υπέρτασης. Σε ασθενείς λοιπόν που έχουμε υποψία αρτηριακής υπέρτασης είτε λόγω συμπτωμάτων είτε λόγω αλλοιώσεων σε κάποια όργανα (πχ καρδία) παρόλο που η τυχαία μέτρηση στο ιατρείο έδωσε φυσιολογικές τιμές θα πρέπει να εξετάζονται με αυτή την μέθοδο.
Εκτός αυτού το Holter Πίεσης μας δείχνει πόσο καλά είναι ρυθμισμένη η αρτηριακή πίεση και μας δίνει σημαντικές πληροφορίες για την τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγής.
Επίσης η διακύμανση της αρτηριακής πίεσης το βράδυ μας δίνει σημαντικές πληροφορίες για την παρουσία άλλων καταστάσεων (πχ Υπνική άπνοια) και της λειτουργίας του αυτόνομου νευρικού συστήματος.